SSN i drugi bitni dokumenti Podijeli

Social Security Number: Ovaj broj služi kao identifikacijski broj poreznog obveznika i svatko tko legalno radi u USA, mora ga imati! 

Svaki student koji radi u Americi preko J1 programa će dobiti SSN broj.

Kartica s brojem obično dođe na adresu koju ste ostavili u prijavi, u roku 2-6 tjedana. Perporučljivo je pričekati 7 dana nakon arrival check in-a s prijavom za SSN kako biste bili sigurni da je vaša viza potvrđena na SEVIS-u

1-800-772-1213 je broj na kojem možete provjeriti da li je vaša kartica gotova ili dobiti broj SSN-a ukoliko vam hitno treba, a kartica još nije došla na vašu adresu. Čim dobijete SSN – obavijestite vašeg poslodavca.

Potrebni dokumenti za dobivanje SSN-a: putovnica i viza, DS-2019 i I-94 card. Preporučljivo je uvijek uz sebe imati i neki hrvatski dokument sa slikom (npr. osobna iskaznica).

Drugi bitni dokumenti:

I-94: Dokument koji utvrđuje datum i mjesto dolaska u USA, viza status i trajanje statusa. Nakon što napravi arrival check in, student treba isprintati I-94 card (bit će potrebno kod apliciranja za SSN, iako je moguće da će biti dovoljan samo žig u putovnici koji ćete dobiti od imigracije nakon ulaska u USA) sa sljedećeg linka: www.cbp.gov/I94

W4: Prije početka rada, Vaš poslodavac će Vam dati na popunjavanje obrazac W4. U ovom obrascu ćete unosit podatke koji se tiču određivanja stope poreza koju ćete plaćati za vrijeme Vašeg radnog odnosa u USA. Poslodavac bi vam trebao asistirati prilikom popunjavnja ovog obrasca.

W2: Nakon završetka vašeg radnog odnosa, čuvajte zadnji paycheck od svakog poslodavca kod kojeg ste radili ili tražite poslodavca da Vam pošalje W2 obrazac na kućnu adresu nakon završetka programa (zbog povrata poreza).


  SEVIS & Monthly check in Prekid programa  

Prijavite se online!


Popularne ponude 21 Ponude | Pogledajte više