Dobro je znati Podijeli

Što je to Work and Travel program?

Work and Travel je program kulturne razmjene studenata u S.A.D. koji omogućuje studentima iz cijelog svijeta da tokom ljetnih mjeseci rade,žive i putuju po Americi.

 

Tko sve može sudjelovati u programu?

U programu mogu sudjelovati svi studenti redovni ili izvanredni do 29 godina starosti, pod uvjetom da imaju upisanu tekuću akademsku godinu 2022/2023.

 

Koje sve vrste programa postoje?

Postoje dvije vrste programa SELF ARRANGED i PREMIUM PLACAMENT. Self arranged je program gdje student sam nalazi posao i smještaj u Americi. Premium placement je program gdje studentu posao i smještaj nudi i nalazi jedan od nasih američkih partnera (SPONZOR-a)

 

Što je to američki SPONZOR?

Američki sponzor je specijalizirana agencija koja ima dozvolu od U.S. STATE DEPARTMENT-a za izdavanje radnih dozvola(DS 2019) i verifikaciju poslova na Work and Travel-u. Uz to Sponzor je odgovoran za sve studente čim dođu u S.A.D. oni pružaju potporu u vezi posla, smještaja i zdrastvenog osiguranja.

 

Koje vrste poslova su dozovoljene u W&T?

Svi poslovi koji su sezonskog karaktera kao sto je konobarenje, rad u hotelima, vodenim parkovima itd.

 

Koja mjesta u S.A.D.-u su dozovljena za W&T program?

Sva mjesta koja imaju potrebe za sezonskim radnicima, većina studenata koja sudjeluje u programu odlaze na istočnu obalu S.A.D.-a i u unutrasnjost gdje su veliki nacionalni parkovi. Veliki gradovi kao NYC,Chicago,L.A. ne mogu se verificirati jer nisu turističko-sezonska mjesta usto smještaj u velikim gradovima je jako skup.

 

Koliko traje program i koliko dugo mogu raditi i putovati?

W&T program traje do 4 mjeseca, gdje student preuzima obvezu minimalno raditi 2,5 mjeseca a najduže 4 mjeseca. Turistički dio programa moze trajati maksimalno 30 dana.

 

Što je to Job Offer?

Job Offer ili radna ponuda je dokument koji poslodavac ispunjava studentu gdje navodi sve informacije o poslu, satnici, vremenu rada i poziciji na kojoj ce student raditi. Job Offer je neophodan kako bih student uspješno prošao verifikaciju kod SPONZOR-a.

 

Što je to verifikacija?

Verifikacija je proces u kojem vas odabrani američki SPONZOR odobrava vas Job Offer odnosno poslodavca i posao. Da bih Job Offer i poslodavac uspješno prošli verifikaciju moraju zadovoljiti uvjete sezonalnosti posla i pravila J1 programa. Proces verifikacije traje uobičajeno do 3 tjedna. Nakon verifikacije izdaje se DS 2019.

 

Što je to DS-2019?

DS 2019 ili radna dozvola je dokument koji studentima daje  pravo ulaska, rada i putovanja po S.A.D.-u. To je najvažniji dokument u programu za cije je izdavanje zaduzen SPONZOR nakon uspješne verifikacije posla. Bez DS 2019 student nemože pristupiti razgovoru za VISA-u.Za verifikaciju Job Offera i izdavanje DS-2019 zaduzen je isključivo američki SPONZOR.

 

Koju VISA-u dobijemo?

Svi studenti koji sudjeluju u W&T programu apliciraju za J1 Non Immigrant VISA-u koja im omogučuje legalno raditi i putovati po S.A.D.-u.

 

Što je to SEVIS i zašto ga moramo plaćati?

SEVIS je imigracijska baza podataka američkog state departmenta u kojoj se evidentiraju i prate svi sudionici W&T programa. Bez plaćene naknade za SEVIS studenti ne mogu pristupiti razgovoru za VISA-u

 

Da li smo zdrastveno osigurani u S.A.D-u ?

Svim Vikingovim studentima zdrastveno osiguranje je ukljuceno u cijenu programa bili na SELF ili PREMIUM opciji bez skrivenih troškova.

 

Što ako mi odbiju VISA-u ili želim odustati od programa?

Vaš VIKING jedini u Hrvatskoj nudi mogućnost osiguranja u slućaju odbijanja VISA-e od strane američke ambasade gdje vam se vraća sav uplaćeni iznos. Isto tako nudimo osiguranja gdje u svakom trenu možete odustati od programa a da vam se vrati sav uplačeni iznos.

 

Što je uključeno u cijenu kod PREMIUM PLACEMENT-a?

Za razliku od drugih agencija u Viking-u u cijenu vam je uključena radna ponuda, osigurani smjestaj i zdrastveno osiguranje.

 

Da li plačam porez u S.A.D-u i mozemo li dobiti povrat?

Svi sudionic W&T programa plačaju porez za vrijeme radnog perioda. Jednom kad se vratite Vaš Viking vam pruža uslugu MAX TAX refunda odnosno povrata poreza Federala i State.

 

Kako rezerviramo let za S.A.D.?

Vaš Viking vas i tu pokriva, sve karte se uzimaju preko nase tražilice gdje u suradnji s največim avio kompanijama (Turkish Airlines, Air France, KLM,Delta itd.) uz regularne karte nudimo i W&T tarife karata koje vam uključuju jednu besplatnu promjenu i povrat uplačenih sredstava u slučaju odbijene VISA-e

 

Kome se mogu obratiti ako imam problem za vrijeme W&T?

Dok ste na W&T programu u Americi za vas je odgovoran vasa Sponzorka američka agencija koja vam je izdala vas DS 2019 (radnu dozvolu) oni su tu da vam pomognu ako bi ste slučajno imali bilo kakvih problema s poslom,smještajem ili zdrastvenih problema. Uz to Vas Viking je uvijek dostupan da vam pomogne cak i kad niste u Hrvatskoj.


  Prekid programa

Prijavite se online!


Popularne ponude 21 Ponude | Pogledajte više